Verhoogde levensduur.

De levensduur neemt overal toe dankzij effectievere medicijnen, betere preventie en gezondere voeding. Dat geldt ook voor mensen met hiv. Dertig of veertig jaar geleden was de levensverwachting van mensen met hiv erg laag. De komst van allereerst combinatietherapieën en ook nieuwe antiretrovirale geneesmiddelen in 1995 maakte het mogelijk mensen met hiv doeltreffender te behandelen. Tegenwoordig schatten alle specialisten dat de levensverwachting van mensen met hiv zeer dicht bij die van de hiv-negatieve bevolking ligt.

Waar personen met hiv eerst als acuut zieken werden gezien, zijn ze nu een patiënt die aan een chronische ziekte lijdt en een levenslange behandeling vereist. Naast de langere levensduur, stellen specialisten ook een toename van comorbiditeiten na de leeftijd van 50 jaar vast. Samen betekenen die twee zaken dat de groep van hiv-patiënten ouder dan 50 jaar steeds groter wordt. Het is belangrijk dat mensen met hiv goed voor zichzelf zorgen.

Vragen die u moet stellen

Deze situatie zorgt voor verschillende vragen bij oudere hiv-patiënten:

Welk advies moet worden gegeven aan hiv+-patiënten die ouder zijn dan 50 jaar? (Prof. S Dewit, CETIM- UMC Sint-Pieter)

Wat zijn de te volgen gezondheidstips voor een betere gezondheid? (Prof. S Dewit, CETIM- UMC Sint-Pieter)

Welke ziekten moeten regelmatig worden gescreend bij hiv-50-plussers? (hart- en vaatziekten, kanker, osteoporose) (Prof. S Dewit, CETIM- UMC Sint-Pieter)

Wat zijn de tekenen van veroudering of broosheid? (Prof. S Dewit, CETIM- UMC Sint-Pieter) 
Wat is het belang van ondetecteerbaarheid (I=I) voor de kwaliteit van het seksleven? 

Wat zijn de ziektespecifieke kenmerken van mensen met hiv? (cardiovasculair, mentaal, depressie) (Dr. Ludwig Apers, ITG, Antwerpen)

Met de steun van Gilead, MSD et ViiV et Innoviris.Brussels

Vergelijkbare berichten